jadi assignment tu dalam proggress sekarang
kitorang pilih bahulu sebagai main title...
hehehe
terliur tak..dah la bulan puasa..buat tajuk pasal makanan..pasrah je la...
ok la tu je..
Bahan-bahan
(Dalam 150 biji) :
14 biji telur gred A
500gm gula pasir
1 tsp esen ros
450gm tepung gandum
1 tsp baking powder
Cara-cara:
1. Pukul telur dan gula
sehingga kembang dan pekat.
2. Ayak tepung dan baking
powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau
adunan dengan spatula.
3. Tips 1. Sebelum
bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit
untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang
yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan.
4. Tips 2.
Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali
sebelum masukkan adunan ke acuan.
5. Tips 3. Bakar
gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang
kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan
tanpa pengawet. Kalau tidak mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selama
2 minggu. In sha Allah.
6. Tips 4. Untuk
meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan terlalu lama.
Cuma sebentar sahaja dan tepung agak-agak hangat. Ini sama juga seperti kaedah
orang diulu-dulu menjemur tepung.
7. Peringatan!
Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika anda
'off' kan fat oven kerana kalau anda guna fan tersebut, bahulu akan mengecut
sedikit nanti dan kelihatan tidak cantik.
rujukan : http://bahulumaklang.blogspot.com/2013/06/kuih-bahulu-tradisi-resepi-mak-lang.html
pray for my success
No comments:
Post a Comment